Boekenleeuw voor Sylvia Vanden Heede

De Boekenleeuw voor het beste kinder-of jeugdboek 1998 is gisteren toegekend aan Sylvia Vanden Heede voor haar boek Vos en Haas. De Boekenpauw voor de beste illustrator ging naar Goele Dewanckel voor haar tekeningen in het boek Zeg me dat het niet zal sneeuwen van Jaak Dreesen. De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens het openingsfeest van de Jeugdboekenweek op 10 maart in het cultureel centrum van Hasselt.
   Aan de Boekenleeuw is een bedrag verbonden van 100.000 frank (2.479 euro). De jury prees Vos en Haas als "een lekker dik, sprankelend en fris boek voor eerste lezers, dat van A tot Z lees-, taal- en kijkplezier garandeert. De technische beperktheden van een verhaal voor beginnende lezers worden hier moeiteloos overstegen", aldus voorzitster Ingeborg Van Germeersch.
   Vos en Haas, uitgegeven bij Lannoo, is ook genomineerd voor de Gouden Uil voor kinder- en jeugdboeken, die op 27 maart wordt uitgereikt. Binnenkort verschijnt een Duitse vertaling van Vos en Haas.
Wie   Geheim sacramentDe Boekenwelpen gingen naar Wie van Dirk Nielandt en Marjolein Pottie (Standaard Uitgeverij), Het huis van eb en vloed van Ed Franck (Averbode), Prins van de leegte van Karel Verleyen (DavidsfondsJinfodok) en de vertaling Geheim sacrament van Sherryl Jordan (Facet).
   De jury van de Boekenpauw diende een recordinzending van 38 boeken te beoordelen. Namens de jury zei André Sollie, de winnaar van vorig jaar, dat het niveau hoog lag. De Boekenpauw werd toegekend aan Dewanckel, omdat haar "sfeervolle tekeningen de literaire kwaliteiten van het verhaal nog optillen". De laureaat van deze prijs krijgt 35.000 frank (868 euro).
(RP)
Terug
Copyright © De Morgen                      4 maart 1999.