De Kippige, de Dikke en ik

Kazumi Yumoto 
Querido - 599 fr. - 10j.+

De kippige, de dikke en ikKawabe, Yamashita en Kiyama ( de kippige, de dikke en ik) zijn drie Japanse jongens. Ze lijken je vanaf de kaft van het boek aan te staren, maar wees niet ongerust: ze zijn niet geïnteresseerd in jou. Hun interesse wordt aangetrokken door een oude man. Deze oude man zal volgens hen niet lang meer leven en hun nieuwsgierigheid naar alles wat met de dood te maken heeft, is zo groot dat ze hem in z'n oude huisje gaan bespieden. Het wordt een ware obsessie, elk vrij moment besteden ze aan het volgen van de handel en wandel van de oude man. Algauw heeft die z'n indringers opgemerkt en nadat hij hen de stuipen op het lijf jaagt door voor dood te gaan liggen, nodigt hij hen uit en worden ze vrienden. Wanneer de oude man uiteindelijk toch sterft, is de leegte die hij achterlaat des te groter omdat de drie jongens thuis niet emotioneel verwend zijn. Hun angst voor de dood hebben ze ondertussen wel overwonnen.
   Het boek komt wel wat traag op gang. Misschien zit de grote culturele kloof er wel voor iets tussen. De Japanse sfeer laat zich duidelijk tekenen in een paar typische taferelen en situaties. Eens op dreef overstijgt het boek elke culturele barrière en zijn de gevoelens en emoties van de jongens universeel en zeer herkenbaar.
   Geen grote avonturen te beleven, maar de belevenissen worden zo eenvoudig en ontroerend geschreven dat je het boek in één ruk wil uitlezen.
   Bekroond met een Vlag en Wimpel 1998.
Terug

Copyright © De Viervoeter                     oktober 1998.


Mariken

P.van Gestel - Ill. A.Heymans 
Fontein - 550 fr. - 12j+

MarikenDit boek is even heerlijk als het leven zelf (jazeker!). Het is spannend, dan weer voorspelbaar maar toch steeds boeiend. Het biedt geluk en verdriet, verbazing en nieuwsgierigheid, dood en leven, eenzaamheid en geborgenheid; kortom: een vol en rijk gebeuren. Mariken roep voor de kenners van de klassiekers onder ons, onmiddellijk herinneringen op aan "Mariken van Nieumeghen" en daar is het verhaal ook op gebaseerd. De taal die van Gestel gebruikt is echter heel erg van deze tijd, eenvoudig en helder, maar ook poëtisch en ritmisch. In de belevenissen van Mariken, die als vondelinge door de kluizenaar Archibald opgevoed wordt, zit voldoende variatie om ook kinderen van nu te fascineren.
   Haar ontmoeting met de zwarte weeuw en Rattejan, het reizende toneelgezelschap van Joachim en Isabella (waarin ze liefdevol opgenomen wordt) en met de bazige kasteelvrouwe zijn stuk voor stuk adembenemende avonturen.
   Bekroond met een Zilveren Griffel 1998.
Terug

Copyright © De Viervoeter                     oktober 1998.