Hoe papa zijn oude tante vermoorde

Hélène Riff - (Querido - 550 fr. - 6j.+)

Hoe papa zijn oude tante vermoordeToen mijn vader nog klein was, had zijn moeder hem eens de deur uitgezet omdat hij op haar zenuwen werkte. Dat zat hem niet lekker. Hij pakte zijn pijl en boog en lummelde wat rond. En Héél toevallig kwam hij steeds dichterbij het huis van de oude tante aan wie hij héél toevallig een gruwelijke hekel had. Wat gebeurde er eigenlijk toen hij zijn pijl afschoot? Zijn tante was toch niet dood zeker? Of wel?
Dit boek is niet onder één noemer te vatten en erover vertellen is ook al niet makkelijk.
Het gaan vertellen is helemaal onmogelijk omdat dit prentenboek vol staat met kleine, krioelende details, lettertjes in vergrootglasformaat en andere "bizarrigheden". De illustraties bestaan uit paginagrote, met de losse pols geschilderde landschappen waarin allerlei figuurtjes leven. Soms valt die kleurrijke achtergrond weg en blijven de figuren tegen een kale witte achtergrond geplakt zitten, alsof ze willen zeggen "nu moet je naar mij kijken". Het verhaal gaat over kinderstreken en schuldgevoelens en wordt in krasserige lettertjes van allerlei formaten verteld.
Dit is een echt kijk-, ontdek, gniffel- en genietboek. Toen ik het in handen kreeg zaten we er al snel met twee in te neuzen. Elk wees met priemende vinger nieuwe ontdekkingen aan en telkens weer werd er geproest van het lachen.
Moeilijk om voor te lezen dus. Moeilijk voor kleuters om er alleen in te kijken. Moeilijk voor beginnende lezers wegens de rare lettertekens. Drie keer "moeilijk", maar toch wel honderd keer verrukkelijk.
Terug

Copyright © De Viervoeter                     december  1998.


Versjes voor beginnende lezers - serie 2

Mijn buik is van koek / Waar woon jij hond? / Puit plep twiet / Vier tantes in een slootje / Wie niet bang is mag mee / Er ging een vis uit fietsen - (Zwijsen - 270 fr. per deeltje - 6j.+ - gaande van AVI 1 tot AVI 6)

LezertjeDoor het grote succes van de vorige reeks is er algauw een tweede serie "Versjes voor beginnende lezers" uitgekomen. Ook hier weer gevarieerd spelen met en proeven van taal, iets wat je als beginnend taalconsument gretig en vol overgave moet kunnen doen. Die nieuwe wereld mag niet beperkt blijven tot het technisch oefenen van een vaardigheid, er moet ook (en vooral) fijnproeverij bij zijn. Deze reeks speelt daar handig op in. Zowel qua taal als visueel valt er veel te genieten, daar zorgen gerenommeerde auteurs als Wim Hofman, Sylvia Weve, Annemie Heymans, Anke de Vriese en Koos Meinderts wel voor.
Terug

Copyright © De Viervoeter                     december  1998.


Ditjes en datjes voor beginnende lezers

Een zoen in een pot / Een spook van zes / Stoel loopt weg / Honderd honden / Doosjes / Hang je neus maar aan de kapstok - (Zwijsen - 270 fr. per deeltje - 6j.+ - opklimmend AVI-niveau)

LezertjeMinstens even leuk is deze Ditjes en datjes-serie. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend, een ware schat aan wissewasjes.
Bijvoorbeeld in "Een zoen in een pot" gaat het over Joep. Joep vertelt ons over al zijn "projecten": een zoen in een pot, hoe hij een "kaut" maakt, Joep die schildert, een mop verzint, een blikken mannetje ineenknutselt, mannetjes knipt en nog veel meer. De tekstjes zijn grappig en kort, de ideetjes leuk om zelf uit te proberen.
Terug

Copyright © De Viervoeter                     december 1998.