Teken je een ster voor me?

Eric Carle (Gottmer, 499fr) 3j+

Teken je een ster voor me? Eric Carle blijft ons verrassen met z'n bontgekleurde collages en z'n charmante, simpele verhalen. Ondanks hun eenvoud bevatten ze altijd een grote dosis poŽzie en is er ook vaak een levensles in te vinden. Denk nu zeker niet aan zwaar moraliserende verhalen, want de kracht van kleuren en vormen blijft voor Carle toch het belangrijkste. Z'n boeken zijn pure inspiratiebronnen om met kinderen beeldend te werken.
Dikwijls legt Carle uit hoe hij met collagetechniek z'n prenten maakt en ook in dit boek is dat het geval. Het verhaal wordt stap voor stap opgebouwd. Het begint met de kunstenaar die een ster tekent. Die ster vraagt om er een zon te tekenen, de zon vraagt om een boom, de boom om mensen, enz... tot je bij de plaat komt waarop alle "onderdelen" een plaatsje gevonden hebben en het nacht wordt...
Doorheen het boek wordt de kunstenaar steeds ouder, iets wat kinderen onmiddellijk zal opvallen en misschien verbazen.
Om heel dikwijls in te kijken en te genieten!
Terug

Copyright © De Viervoeter oktober 1993

Anno's kiekeboe

(Leopold, 379fr) jongste kleuters

Boekbespreking "Kiekeboe" is een geliefd spelletje, al vanaf de baby-leeftijd. Dit boekje speelt handig op die populariteit in, maar gaat terzelfdertijd al een stap verder door ook op herkenning in te gaan.
De uitvoering van het boek is heel eenvoudig. Je hebt telkens een dubbele bladzijde met iedere helft de afbeelding van een dier of een mens. Er tussenin zit een blad in de vorm van twee handjes. Wanneer je het blad neerklapt bedekken de handjes het grootste gedeelte van de figuur. Enkel z'n oren, haar of hoofddeksel blijven nog zichtbaar. Zo kan het raadspelletje beginnen met als bekroning de kiekeboe-verrassing.
De enige bedenking bij dit boek is dat er maar 1 handenblad tussen de dieren in zit, waardoor je de andere tekening ziet en dus een stuk van de verrassing wegvalt. Enkel middenin het boek zit zo'n dubbele bladzijde. Misschien is het wel opzettelijk, als associatiespelletje bedoeld (je ziet de hond, dus de andere bladzijde zal wel een kat zijn), maar de relatie tussen papa en varken was ons niet direct duidelijk, tenzij het om een grapje gaat!?
Fris van illustraties, speels en succes gegarandeerd!
Terug

Copyright © De Viervoeter oktober 1993