Mijn avonturen met Abdallah

Ghazi Abdel-Qadir /Timon Hagen lino's (Leopold, 550fr) 11j-13j+

Lino van Timon HagenDe laatste tijd verschijnen er regelmatig boeken die men onder de noemer "intercultureel" kan plaatsen. Ze leren ons meer over de gewoontes, tradities, bijgeloof, gevoelens en het dagelijkse leven in verre, "vreemde" streken. Helemaal boeiend wordt het wanneer zo'n verslag door een autochtoon geschreven is (zoals in dit boek). Het verhaal komt dan echt van binnenuit!
De avonturen van Salloem en z'n schapenbok Abdallah spelen zich af in een Palestijns dorp. Het is Salloem zelf die ons alles vertelt. Hij doet dat op een vrij droge, journalistieke manier, maar er is toch plaats voor humor en emotie. Salloems grootste bekommernis is het in leven houden van zijn vriend Abdallah. Bij elk feest in het dorp (en dat zijn er heel wat), hangt het beest zijn leven aan een zijden draadje. Salloem bedenkt allerlei plannetjes, maar uiteindelijk sterft Abdallah toch, al is het eerder een euforische dood. Salloem heeft een oudere broer, Nadji, en hij is de trots van de familie wanneer hij in Wenen voor dokter mag studeren. Dat zorgt wel voor complicaties die het ganse dorp meesleuren, maar uiteindelijk is iedereen wel tevreden.
Ik heb echt genoten van dit boek. De sfeer wordt onmiddellijk gezet door dat je midden in het middagmaal bij de familie binnenvalt. Je leert de figuren kennen en leeft met hen mee in hun dagelijkse beslommeringen. Doordat je als het ware hun gast bent, met Salloem als persoonlijk gids, kom je ook met hun minder fraaie kanten in contact en steek je zeer veel op over hoe zo'n gemeenschap ineen zit.
Het ganse boek door vind je hele kleine, grappige kanttekeningetjes. Ze zorgen voor een extra speels element in dit bijzonder aangenaam en onderhoudende boek. Terug

Copyright © De Viervoeter oktober 1993 


Op bezoek bij ...Rousseau de Douanier

Rembrandt, Picasso, Degas (Gottmer, 699fr) 10j+

Boekbespreking Boeiende serie over grote meesters in de schilderkunst. De boeken zijn altijd in de eerste persoon geschreven waardoor het lijkt alsof de schilder zelf aan het woord is. In het verhaal vertelt hij over z'n leven, maar voornamelijk over z'n werk. Het boek bevat vele reprodukties en door de commentaar van de artiest, de begeleidende vragen en de detailuitvergrotingen leer je beter en anders naar de schilderijen kijken. Achterin elk boek vind je een lijst met musea waar je het werk van die bepaalde artiest kan zien, een biografie en een lijst van de afbeeldingen.
Een boeiende, verzorgde reeks die een mooie introductie vormt op een confrontatie met het echte werk van de kunstenaars. Neem het boek mee en trek naar het museum! Terug

Copyright © De Viervoeter oktober 1993 


Brieven van mijn broertje

Chris Donner (Querido, 399fr) 10j+

Brieven van mijn broertjeMatti schrijft vakantiebrieven aan zijn grote broer Chris. Die broer is niet mee op reis omdat hij "de familie onrecht aangedaan heeft", volgens zijn moeder. Wat dat onrecht wel is, komen we pas helemaal op het einde van het verhaal te weten: Chris is homoseksueel en stond z'n vriendje te zoenen in het bijzijn van z'n zusje! De vakantie die Matti met zijn familie aan zee doorbrengt is desastreus te noemen. Alles wat maar enigszins kan mis gaan, gaat ook mis. De familieleden lusten elkaar rauw en met de andere badgasten verkeren ze in staat van oorlog. Matti beschrijft al deze toestanden op een hilarische manier. Zijn humor relativeert veel, maar de ondertoon is natuurlijk minder grappig. Deze familie moet een crisissituatie oplossen en zonder hulp zal dat niet lukken.
De aanpak als brievenroman is origineel en Bart Moeyaert zorgde voor een vertaling van hoog niveau.Terug

Copyright © De Viervoeter                     november 1997